Szerelem, szerelem

jegyzi: BDK
Szerelem, szerelem
Kern András adja elő az AE Bizottság legendás Szerelem, szerelem c. számát

Nemrégiben igazi zenei csemege került fel a nagy videómegosztóra. A legendás és politikailag több mint csiklandós múltú Albert Einstein Bizottság együttes számát ezúttal Kern András adja elő egy 1985-ből fennmaradt, de az eredetiből kicenzúrázott filmrészleten. A feltöltő Szabó Gábor, a hajdani produkció operatőre ezt a megjegyzést fűzte hozzá a Youtube-on:

A cenzura által betiltott és kivágatott jelenet a "Vigyázat mélyföld!" c. 1985-ben készült televíziós irodalmi összeállításból. A felvételt a kivágatás után minden hordozóról letörölték, egyedül egy privát VHS szalagon maradt fenn mindmáig a timekódos munkakópia, amiről most (29 évvel később) készült el ez a másolat. A felvétel egy snittben készült, a Vígszinház mögötti ház házmesterlakásában kezdtük el, és a színpadon fejeztük be. Udvaros Dorottya 4-szer tünik fel benne különböző öltözetekben. (Rendező: Molnár György, op: Szabó Gábor). A Bizottság együttes akkori "botrányszámát" Kern András énekli.

Szó se róla, ez a klippé vágott darabocska felvet bizonyos kétségeket. Leginkább talán azt, nem jobb is az, hogy kivágták ezt a jelenetet az eredetiból. Természetesen lehetséges bármilyen művészi alkotás újraértékelése, de egy nyerseségében erőteljes, provokatívan szuggesztív zenei-szövegi lázadást talán nem túl méltó dolog így meglágyítani, erejét elvenni. Bár kétségtelen, ennek is megvan a maga képi és zenei íze, hangulata. Hogy remek produkció lenne, azt nem merném álítani 

A szélesebb közönség a híres számot Bódy Gábor Kutya éji dala c. 1983-s filmjéből (nagy-nagy kedvencem!) ismerheti, két változatban is:

És egy koncert hangfelvétele:

Szószedet: zene, ritkaság, csemege, cenzúra, Albert Einstein Bizottság, Szerelem, szerelem, Már megint izzad a tenyerem, köpni kell, Méhes Marietta, Kutya éji dala, Bódy Gábor

Szólj hozzá

zene

2014. aug 28.