Az utolsó futamok

jegyzi: BDK
Az utolsó futamok

utolso_futamok.jpgBalla D. Károly: Az utolsó futamok

Pro Pannonia Kiadó, Pécs, 2013
Borító: Balla Csönge
ISBN 9789639893801
Terjedelem: 176 oldal
Méret, kötésmód: A/5, keménytáblás, cérnafűzött
Fogyasztói ár: 1 900 Ft

Az első bejegyzés:

• Régebben olvastam, hogy bár Oscar Petersonnak agyvérzés következtében a bal oldala részlegesen megbénult, néhány év alatt nagy akaraterejének köszönhetően sikerült annyira felépülnie, hogy újra koncertezni kezdett és lemezt is kiadott. Állapota azonban nyilván romolhatott az utóbbi időben, mert a  napokban meg azt hallottam a rádióban, az élő jazz-legenda úgy lépett fel koncerteken, hogy csak jobb kézzel játszott, számainak bal szólamát egy segítőtársra bízta. Ez igencsak elgondolkodtatott, s addig-addig forgattam magamban a különös jelenséget, mígnem Peterson félkezes játéka számomra szimbólummá vált. Nem, nem az akaraterő, a kitartás, az elszántság vagy a mindent legyőző tehetség jelképévé! Dehogy! Hanem kompromisszum-metaforává, amely azt mutatja, a visszafojthatatlan alkotásvágy és a csillapíthatatlan művészi ambíció miféle szükségmegoldásokba kényszeríthet bárkit.

Persze: ha választani kell a soha többé nem muzsikáló és az így, fél kézzel improvizáló zseni között, hajlamosak vagyunk az utóbbi mellett dönteni. Hasonló eredményre jutunk akkor is, ha arra gondolunk, hogy az egyedül maradt jobb kéz mégiscsak egy korszakos művészé, és öt billentő ujjával ma is nagyobb élményt nyújthat, mint nem egy szerényebb tehetségű, két kézzel kalimpáló fiatal. Nyilván így vélekedett a közönség, a menedzser, és alighanem maga Peterson is: meggyőzte magát, jobb a félkezes fellépés, mint a semmilyen. Elképzelem, ahogy a közönség felállva, viharos és szűnni nem akaró tapssal ünnepelte az idős mestert, aki bizonyára meghatva, talán könnyeit törölgetve felsóhajtott: megérte!

Nem ilyen erős, hanem ilyen gyenge az ember: nem tud ellenállni a beteljesítő örömnek.

Az utolsó bejegyzés:

• Nyolcvankét esztendős korában kanadai otthonában meghalt minden idők egyik legnagyobb jazz-zongoristája, Oscar Peterson. Hatalmas életművet hagyott hátra, munkássága megkerülhetetlen. Hogy számomra az effajta muzsika állandó napi szükségletté vált, abban neki is szerepe volt. Azt hiszem, illő gesztus lesz, ha az év hátralévő néhány napján már is hallgatok mást, mint az ő lemezeit. Hátha egy csendesebb esztendőbe visznek át utánozhatatlan futamok.

***

Bach-improvizációk:


Szólj hozzá

zene könyv bédéká csönge

2013. aug 26.