A Hungaroring története

jegyzi: BDK
A Hungaroring története

a hungaroring történeteA Hungaroring a magyar autósport ékköve, és világviszonylatban is kedvelt versenypályának számít, hagyományos karakterisztikája miatt. Nem véletlen, hogy éves szinten is rengeteg különböző versenysorozat kerül megrendezésre itt, többek között maga a Formula-1 is, ami még mindig az autósportok királya. Emiatt is a következőkben a Hungaroring történetével és jellemzőivel foglalkozunk kicsit részletesebben.

A Hungaroring ötlete

Bernie Ecclestone, a Nemzetközi Automobil Szövetség (ismertebb nevén FIA) elnöke már a rendszerváltást megelőzően Formula–1-es versenyt akart rendezni a vasfüggöny mögött. Először Kína, Szovjetunió és Jugoszlávia került a kiszemeltek listájára, ám végül ellátogatott a „legvidámabb barakkba” is, amikor Magyarországra hívták barátai, Rohonyi Tamás és Frank Tamás.

Amikor 1983-ban először szóba került a verseny magyarországi futamának megrendezése, lehetséges helyszínként felmerült a Városliget és a Népliget is. Végül 1985 szeptemberében eldőlt, hogy az új pályát a Budapest melletti Mogyoródon építik meg.

A pálya tervezését az Aszfaltútépítő Vállalat mérnökei, Papp István és Gulácsi Ferenc végezték, amivel ráadásul a számítógéppel való kidolgozás világviszonylatban is úttörő jellegű példáját alkották meg.

Érdemes megemlíteni, hogy a pályát 1985. október 1-jén kezdték építeni és rekordidő (8 hónap) alatt készült el. Ennek köszönhetően 1986. augusztus 10-én megrendezésre kerülhetett az első Formula–1 verseny, amelyen majdnem 200 000 néző volt jelen.

Hungaroring átépítése

A Hungaroringet kétszer építették át: először 1989-ben, ami egy kisebb módosítás volt (a hármas sikánt elvették), majd 2003-ban, amikor a célegyenes utáni 1-es és a 13-as kanyart lejjebb tették, és hosszabb egyenest építettek helyette. Az átépítések miatt a pálya hosszúsága először 4014 m-ről 3975 m-re csökkent, de 2003-ban elérte a mostani hosszúságát, ami jelenleg 4381 m.

Hungaroringen tartott versenyek

A Hungaroringen számos versenyágban tartottak, vagy tartanak most is versenyeket, melyek közül az alábbiakat mindenképp érdemes megemlíteni:

  • Formula–1
  • FIA Formula–2 bajnokság
  • FIA Formula–3 bajnokság
  • GP2
  • GP3
  • World Series by Renault
  • Formula BMW Talent Cup
  • Porsche Szuperkupa
  • DTM
  • Túraautó-Európa-bajnokság (ETCC)
  • Túraautó-világbajnokság (WTCC)
  • Túraautó-világkupa (WTCR)
  • International GT Open
  • Kamion-Európa-bajnokság

Hungaroring megközelítése

Amennyiben valamely versen miatt szeretnénk megközelíteni a mogyoródi pályát, akkor nem árt tisztában lennünk a megközelítés lehetséges módjaival. Ezek az alábbiak lehetnek égtájanként:

Északról

A Hungaroring versenypálya az M3-as autópályán közelíthető meg. Az autópályát a jelzésnek megfelelően a 20. kilométerkőnél kell elhagyni, és a táblázásnak megfelelően a Hungaroring versenypálya Mogyoród községen keresztül érhető el.

Délről

A Hungaroring déli irányból az M6-os autópályán Pécs, Szekszárd, Dunaföldvár, Dunaújváros útvonalon, vagy az M5-ös autópályán Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét útvonalon, vagy az M7-es autópályán Nagykanizsa, Siófok, Polgárdi, Székesfehérvár útvonalon érhető el.

Nyugatról

A Hungaroring versenypálya nyugati irányból az M1-es autópályán közelíthető meg - Hegyeshalom, Győr, Tatabánya, Budapest - útvonalon.

Keletről

Az M3-as autópályán közlekedve a Hungaroring keletről közvetlenül megközelíthető. Az autópályát a jelzésnek megfelelően a 20. kilométerkőnél hagyjuk, és a táblázásnak megfelelően a Hungaroring versenypálya Mogyoród községen keresztül érhető el. Amennyiben bajba jutott és segítségre lenne szüksége, akkor az autómentésben M3-as autópályán is jártas autómentőhöz érdemes fordulni.

Összegezve:

A Hungaroring tehát egy könnyedén megközelíthető nagy hagyományokkal rendelkező versenypálya, ahol számos technikai autósport versenyága képviselteti magát minden évben, ezzel nézők seregeit a környékre vonzva időről időre.


 

*hirdetés*

télikert pr-cikk

Magyarországon nemcsak versenypályát lehet építeni, télikertet is Budapest vonzáskörzetében. Igényelje építőipari cég szolgáltatását.

Szólj hozzá

történelem magyarország autó hungaroring autómentés télikert

2020. máj 20.