Van, aki forrón szereti

jegyzi: BDK
Van, aki forrón szereti

Marilyn Monroe: I Wanna Be Loved By You

A Van aki forrón szereti, Billy Wilder örökbecsű filmje voltaképp egy igen csacska történetre épül. Bizonyos, hogy páratlan népszerűségét nem a két női ruhába bújt férfi jazz-zenészről szóló ostobácska sztorinak köszönheti, hanem annak, hogy mit sikerült ebből a filmvásznon kihozni. Remeklést sikerült! És ez nem csupán a jelenetről jelenetre precíz poéntechnikával operáló kitűnő rendezésnek és az áradó, olykor groteszkbe hajló humornak köszönhető, hanem annak is, hogy a három főszerepet Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon alakítja, s hogy mindhárman legjobb formájukat hozzák. (Így ez a hármas semmilyen más filmben nem tűnik fel). Minderre tetéz rá a világsiker-filmzene a tündéri Monroe-val:

 

Így válik a filmalkotás mindnyájunk egyik legkedvesebb moziélményévé. Számomra ezen túl még megkapó képi világa is fontos: szeretem a fekete-fehér filmeket, és amikor felbukkan egy-egy olyan beállítás, amely művészfotóként is elmenne, úszom a gyönyörűségben.

A Van, aki forrón szereti (eredeti cím: Some Like It Hot) amerikai filmvígjáték 1959-ben került bemutatásra - mára a műfaj egyik legtöbbet idézett és nézett klasszikusa, mondhatni legendája - ehhez bizonyára Marilyn Monroe korai halála és az életét övező botrányok és titkos viszonyok is hozzájárultak.

Filmünk forgatókönyvét Wilder I. A. L. Diamonddal közösen Kurt Hoffmann Fanfaren der Liebe (1951) című filmje alapján írta. A magyar Wikipédia szerint a forgatás 1958 augusztusától november elejéig tartott. Bár a rendező nem először dolgozott Monroe-val, a forgatás, ahogy eufemisztikusan mondani szokták, nem volt zökkenőmentes. Az első tesztvetítésen a film fogadtatása a korabile híradások alapján lesújtó volt, de Wilder a stúdió kérése ellenére sem változtatott a filmen, így aztán a hivatalos filmbemutatóra 1959 márciusában került sor New Yorkban, ahol már jóval kedvezőbb fogadtatásban részesült. A film rövid idő alatt jelentős kasszasikert aratott, de megszerezte szakma pozitív elismerését és a nagyközönség rajongását is.

Rövidesen a filmvígjátékot az Amerikai Filmakadémia hat kategóriában jelölte Oscar-díjra, melyből egyet nyert el: Orry-Kelly, mint a legjobb jelmeztervező vehette át a szobrocskát. 1989-ben az Egyesült Államok Nemzeti Filmarchívumába is beválasztották. 2000-ben az Amerikai Filmintézet a Van aki forrón szereti című, filmtörténeti jelentőségűvé érett alkotást  minden idők legjobb amerikai vígjátékának választotta, valamint a 100 legjobb amerikai film közé is besorolta mindnyájunk emlékezetes mozgóképét.
 

film vígjáték - zene, sláger -  merilyn monroe, jack lemmon, tony curtis - jazz -  I Wanna Be Loved By You - Some Like It Hot

Szólj hozzá

zene film jazz humor sláger monroe

2017. feb 20.