Szorongás - Pánik - Agoraphobia

jegyzi: BDK
Szorongás - Pánik - Agoraphobia
 - spontán pánik - kognitív viselkedésterápia - agorafóbia és pánikbetegség gyógyítása, tünetei, kezelése, öngyógyítása otthon -

Viselkedésterápia: Pánikbetegség öngyógyítása otthonpanikbetegseg - agoraphobia ongyogyitas

Új programot indított az Online Pánikrendelő: kognitív viselkedésterápia otthon. Távoktató videók segítségével tanulhatók meg a gyakorlatok, melyek lehető teszik a pánikbetegség öngyógyítását. A kezelés alapja az, hogy a fóbiás viselkedészavarok és pánikrohamok oka a téves valóságérzékelést követő beidegződés, amely tanulási folyamattal felülírható. Az online terápiás oktatás házilag is végezhető. Bővebben: Mi a szorongásos pánikbetegség oka?

Részletek a szakmai anyagból: A Brit Egészségügyi Intézet megalapozott és klinikai eredményekkel alátámasztott szakmai véleménye szerint:

A kognitív viselkedésterápia - CBT - az egyik leghatékonyabbnak tartott módszer a pánikbetegség kezelésére. Ez olyan pszichoterápiás eljárás, amelynek során a félelmi panaszokkal élő páciens hetente találkozik pszichológusával és az ülések - valójában inkább oktató tréningek - során foglalkoznak a félelmet keltő gondolatokkal, amelyeket az oktató terapeuta segít reálisabb és kiegyensúlyozottabb gondolatokra cserélni, valamint segít a viselkedés átalakításában és ezen átalakított módozatok megőrzésében. Ez történhet távoktatás keretében is.

De voltaképp mi is a pánik, mi a pánikbetegség oka? Egy budapesti virtuális pánikrendelő munkatársainak véleménye szerint:

A központi idegrendszer és a psziché. Kétféle agyi folyamatot különböztetünk meg az emberi szervezetben: az egyik az automatikus, a másik a kontrollált. Van egy ösztönösen élő rakoncátlan elefántunk, amely szabadon bóklászik, amerre az intuíciói és érzelmei viszik, mi meg itt ülünk a hátán és próbálunk tudatosságot tanúsítva valami  értelmet és humán-tudatosságot csempészni ebbe a fura helyzetbe. Ráadásul a szegény elefánt korábban valamitől nagyon megijedt, és most minden olyan helyzetben, ami arra az ijesztő dologra emlékezteti, menekülni akar - ami részéről indokolt viselkedés.

Disszonancia. A belső konfliktus (ösztönös menekülési vágy, miközben racionálisan tudom, hogy nem vagyok veszélyben) teljesen normális agyi működés mellett alakul ki. Éppen ezért a pánikbetegség voltaképp nem betegség, abban az értelemben legalábbis nem, hogy fiziológiai szempontból nem kóros elváltozások miatt jön létre.  Nem arról van szó, hogy a pánikbetegnek a pszichéje vagy az elméje beteg volna, hanem agyunk különböző részei között keletkezik kognitív ellentmondás.

Pánikroham. A szorongásos pánikbetegség során ez a teljesen normális működés kellemetlen tünetek kíséretében, páni félelemben - panic attack - jelentkezik.

Mit válthat ki a stressz? - Öngyógyítás

panikbetegek-ongyogyitasa-otthon.jpgAz öngerjesztő stressz ördögi körében a szorongásos viselkedészavar egy súlyosabb esete, az agorafóbia alakul ki. Az ebben szenvedőt már nem csupán a pánikhelyzetekben fogja el a szívet szorító félelem, hanem már azt jóval megelőzőleg: voltaképp nem magától a helyzettől fél, hanem a saját félelmétől pánikol: attól retteg, hogy rettegni fog, ezért kerülni igyekszik minden veszélyesnek vélt szituációt és helyszínt, mígnem mozgástere és pszichéje kórósan beszűkül és depresszió kialakulása vagy gyógyszerfüggőség is fenyegetni kezdi. Ez a folyamat megállítható és visszafordítható az öngyógyítás terápiagyakorlatával, amely oktatóvideók segítségével jut el a páciensekhez.

Félelmi roham esetén a hiperventilláció segíthet.

Első helyen a pánik-honlapok

Ez a webhely Google-szempontú optimalizáció alatt áll és a jelen körülmények között a weboldal célja: a keresőmotorok által relevánsnak ítélhető linkeket küldeni támogatott honlapokra azzal a céllal, hogy azok egyes kulcsszavakkal a google keresés első helyre kerülést tartósan teljesíteni tudják csoportos sms küldés mllett.

Szólj hozzá

szerver pszichológia panikbetegség

2014. sze 12.