A Syrius együttes Ausztráliában

jegyzi: BDK
A Syrius együttes Ausztráliában

Igazi kincsre bukkantam. Az alábbi 1 óra 46 perces összeállítás a legendás Syrius együttes, illetve akkori vezetőjük, Orszáczky Jackie pályájáról ad keresztmetszetet 1971-től. A legértékesebb részének azt gondolom, ami 2:45 és 33:15 között látható és hallható. Az Ausztráliában felvett és nyilván ezerszer át-átmásolt anyag technikai minősége nem tökéletes - NO DE A ZENE!! Az több, mint tökéletes, az zseniális. Minden minőségi engedmény nélkül egyenértékű azoknak a világhírű bandáknak a muzsikájával, akik ezt a fajta jazzrock műfajt a legfelsőbb szinten művelték a 70-es években (Chase, Weather Report, Mahavishnu Orchestra) - azaz ugyanekkor vagy kicsivel talán még késésben is... A Syrius ugyanis nemcsak hogy szinkronban volt a zenei világ legprogresszívabb vonulatával, hanem egyben-másban talán meg is előzte. Ugyancsak Ausztráliában felvett első nagylemezük (The Devil's Masquerade) - állítom - világviszonylatban is megállja a helyét, mint ahogy az alábbi gyűjtemény 1971-es blokkja is.

Aztán tudjuk, mi történt, hogy történt... Aki nem, nézzen utána. De akit csak a nagybetűs zene érdekel és nem kíváncsi például Orszáczky Miklós életútjára, az kattintson és élvezzen:

   

Orszáczky Miklós (Orszáczky „Jackie”) – basszusgitár, ének
Baronits Zsolt – fúvósok
Pataki László – orgona
Ráduly Mihály – fúvósok
Veszelinov András – dob

Az ajánlott blokkban

Syrius (1971, Australia) Dedication to Roland Kirk
Syrius (1971, Australia) Dream About the Dance of the Flowers (Széttört álmok szvit)
Syrius (1971, Australia) Hell (Széttört álmok szvit)
Syrius (1971, Australia) I've Grown Tired Already (Széttört álmok szvit)
Syrius (1971, Australia) Manic Depression
Syrius (1971, Australia) No Use to Cry Baby
Syrius (1971, Australia) Strawberry Fields

(Interjúk is vannak az összeállításban, nyelvtudás híján azokat nem értem, de a Syrius történetéhez valószínűleg fontos adalékok)

És akkor még a kedvencem Az ördög álarcosbárjáról:

Végül még egy igazi csemege. Időben ez a legkorábbi: A Széttört álmok c. szvit 1970-es hanganyaga: a Magyar Rádióban sugárzott adás amatőr felvétele, modern technikai eszközökkel feljavítva.

 

Ha ilyen zenéket hallgatsz, nehezebben leszel depressziós vagy pánikbeteg :)

Szólj hozzá

zene jazz jazzrock syrius

2014. aug 23.