Nyelvpolitika Kárpátalján

jegyzi: BDK
Nyelvpolitika Kárpátalján

csernicsko-allamnyelv.jpgKönyvújdonság - Kárpátalja - nyelvpolitika // Aktuális könyvajánlatomban Csernicskó István monográfiájára hívom fel a figyelmet. A súlyos, közel 600 oldalas tómusz a budapesti Gondolat Kiadó gondozásában látott napvilágot ezen a címen: Államok, nyelvek, államnyelvek. Alcím: Nyelvpolitika a mai Kárpátalja területén (1867–2010). A nyelvészprofesszor a régió nyelvi-nyelvpolitikai kérdéseit történelmi összefüggéseikben és társadalmi beágyazottságukban vizsgálja, külön kitérve arra, hogy az egymást sűrűn váltó egyes államalakulatok (cirka 100 év alatt 6 is jutott belőle) saját hatalmi törekvéseikben  állami nyelvpolitikájukkal hogyan hatottak a nyelvek státusára, a nyelvoktatásra és a régió lakossága által használt nyelvek elterjedtségére. Megjegyzendő, hogy Csernicskó úgy próbálja bemutatni az elmúlt közel százötven év nyelvpolitikai történéseit, hogy a különböző államalakulatok nyelv(politika)i törekvéseit nem sérelemtörténetekként értelmezi, hanem a tények reális, dokumentumokkal alátámasztható sorra vételére törekszik.

A téma ilyen részletességű feldolgozására Kárpátalja vonatkozásában most került sor először.

A könyv belső címlapjai, impresszuma, tartalomjegyzéke:
Csernicskó István monográfiája

Részletesebb ismertetés a Kárpátalja Blogból:

ÁLLAMOK, NYELVEK, ÁLLAMNYELVEK

Nyelvpolitika a mai Kárpátalja területén (1867–2010)

Gondolat Kiadó, Budapest, 2013. 575 oldal.

Az a közigazgatási egység, melyet ma Kárpátaljaként ismerünk, száz évvel ezelőtt még sem földrajzi, sem geopolitikai alakulatként nem létezett. A 20. század folyamán azonban több államhoz tartozott ez a vidék: az Osztrák-Magyar Monarchia keretén belüli Magyar Királysághoz (1919-ig), a Csehszlovák Köztársasághoz (1938/1939-ig), egy része a kérészéletű Kárpáti Ukrajnához (1939), ismét a Magyar Királysághoz (1938/1939–1944), a nemzetközi politikai szereplők által el nem ismert Kárpátontúli Ukrajnához (1944–1946), a Szovjetunióhoz (1946–1991), majd 1991 óta Ukrajnához.

A régión az elmúlt évszázadban osztozó különböző államalakulatok nyelv- és nemzetiségpolitikai céljai és szándékai és ezek elérése érdekében kifejtett politikai törekvései is más-más irányúak voltak az utóbbi közel 150 évben. Az Államok, nyelvek, államnyelvek. Nyelvpolitika a mai Kárpátalja területén (1867–2010) című kötet külön-külön elemzi az egyes >>tovább: Csernicskó István: Államok, nyelvek, államnyelvek

Szólj hozzá

könyv nyelv kárpátalja nyelvpolitika

2013. máj 23.