Limerikek

jegyzi: BDK
Limerikek

Nem volt rossz ötlet limerik-blogot indítanom. Olvasóinak a száma egyetlen hónap alatt már elérte főblogom  - Balla D. Károly / BLOG - olvasottságának az 45-50 %-át. Amíg ki nem fogyok az ötletekből, naponta megírok és felteszek egy-egy újabb pajkos versikét. Megadtam a limerik meghatározását is, ez megfogalmazásomban így hangzik:

A limerik - angolosan limerick - ötsoros, kötött szótagszámú (9, 9, 6, 6, 9) és adott rímképletű (aabba) pajzán, pikáns, gyakran kifejezetten trágár, obszcén vers. Követelmény, hogy első sorában valamely név (személy- vagy helynév) szerepeljen. A limerik általában nonszensz-vers is (ezért magyarul időnként badarnak, badarkának nevezik), jellemzője a tartalmi és nyelvi humor, az erőteljes sorvégi összecsengések nem ritkán derültséget keltő kínrímek.

A limerik eredete Angliába és a viktoriánus korba vezethető vissza, magyar nyelvterületen mindössze egy-két évtizede gyökerezett meg. Az utóbbi időben igen népszerű műforma.

Saját megfigyelésem: angol eredetijétől eltérően (amely időmértékes verslábakra, jambusokra - titá - és/vagy anapesztusokra - tititá - épül) a magyar limerik általában ütemhangsúlyos, xoo xoo xoo és xoo xoo képletű sorokból áll.

A feltett versikék száma holnaora eléri a negyvenet, s terveim szerint év végéig elérem a százat.

Egyelőre ez a legnépszerűbb:
 

Merev ökölharc

Van egy hely, úgy hívják: Beregsom
ott lakó nőcskémért verekszöm
másé nem, csak enyém!
merengek csípején
lényem egy hatalmas erection.

 

Ebből pedig szerintem akár az első nemzeti limerik is válhatna :) :
 

Magyar virtus

Szent helyünk minékünk Verecke
bejárjuk hosszába-keresztbe
s mint hágót Árpádunk
minden nőt meghágunk
nyög belé a Kárpát-medence.

»» több limerik


Erre a képre kattintva lehet népszeűsíteni limerikjeimet:

Szólj hozzá

blog web irodalom íróság bédéká limerik

2010. okt 07.