Az aktív szén és egészségünk

jegyzi: BDK
Az aktív szén és egészségünk

aktiv-szen-egeszseg.jpg

Mi az aktív szén voltaképp?

Ha a fogalomra rákeresünk, megtudjuk, az aktív szenet a szénalapú vegyületek, például a kókuszdióhéj vagy a tőzeg (növényi anyag) szabályozott lebontásával a hozzák létre. Az aktív szén előállításához ezeket a természetes forrásokat magas hőmérsékletű gázokkal aktiválják, ami megnöveli a felületüket. Ez igen porózus végterméket eredményez, amely lehetővé teszi a gyógyszerek és toxinok adszorpcióját.

De mire is használják az aktív szenet? Az egyik legnépszerűbb aktívszén-felhasználás a mérgezések és a kábítószer-túladagolások biztonságos és hatékony kezelése. A sürgősségi ellátás területén az egész világon alkalmazzák .

Ezenkívül a puffadás és a hasi gázok csökkentésére, a koleszterinszint csökkentésére, az epefolyás problémáinak biztonságos kezelésére szolgál terhesség alatt (intrahepatikus kolesztázis ), sőt a másnaposság megelőzésére is hatékony. A kutatások még azt is kimutatták, hogy az aktív szén bizonyos esetekben jobban működik, mint a gyomormosás.

Hogyan hat, miként működik az aktív szén?

Úgy működik, hogy beszippantja a méreganyagokat és vegyszereket milliónyi apró pórusába. De nem "szívja fel" a méreganyagokat, hanem

  • az adszorpció kémiai folyamatán keresztül fejti ki hatását .

A testben az abszorpció az elemek reakciója, beleértve a tápanyagokat, vegyi anyagokat és méreganyagokat, amelyek felszívódnak és beolvadnak a véráramba. Az adszorpció az a kémiai reakció, ahol az elemek nem jutnak a véráramba, mert egy aktív felülethez kötődnek, tapadnak.

Az aktív szén porózus felületének negatív elektromos töltése van, amely pozitív töltésű méreganyagokat és gázt köt le.

Egészségügyi előnyök

Amikor Ön aktív szenet vesz be, elengedhetetlen, hogy naponta 12–16 pohár vizet igyon. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk aktív szénnel együtt a kiszáradás megelőzése érdekében. Ezenkívül ez segít a méreganyagok gyors kiürítésében és megakadályozza a néhány ember által tapasztalt székrekedést.

Amellett, hogy biztonságos és hatékony kezelés a méreganyagok eltávolításáról az emésztő rendszerből, az aktív szén további felhasználásai közé tartozik a szagtalanítás és a fertőtlenítés, és ez fontos lépés a Lyme-kór kezelésében is.

További előnyök. Az aktív szén:

fehéríti a fogakat

Foltosak lettek a fogai a kávétól, teától, bortól vagy bogyóktól? Sok embernek, akik azon gondolkodnak, vajon az aktív szén fehéríti-e a fogakat, szerencséjük van. Az aktív szén segít a fogak fehérítésében, miközben elősegíti a száj jó egészségét. Ezt úgy teszi, hogy megváltoztatja a szájban a pH-egyensúlyt, ezáltal segít megelőzni az üregeket, a rossz leheletet és az ínybetegségeket.

A fogak fehérítésén is működik, mivel elnyeli a fogakat foltos plakkot és mikroszkopikus apróságokat. Ez az aktív szén felhasználás költséghatékony és természetes megoldás a ragyogó mosoly érdekében.

A londoni King's College fogászprofesszorának kutatásai szerint "a szénből készült fogkrémek segíthetnek eltávolítani a külső (külső) festékeket a fogakon negatív koptató hatások nélkül". Hozzáteszi, hogy a faszenet tartalmazó fogkrémek akkor lehetnek a leghatékonyabbak, ha professzionális tisztítás és polírozás után késleltetik az ép fogak felületének foltosodását.

Ha azonban szénfogkrémet használ, ellenőrizze, hogy az összetevők nem tartalmaznak-e nem kívánt adalékanyagokat. Fontos tudni azt is, hogy az aktív szén csak olyan felületi foltokon fog működni, amelyek képesek megkötődni, lehetővé téve számára, hogy lehúzza a foltokat a fogakból.

enyhíti a puffadást

Aktivált szén tabletták vagy porok használhatók a kellemetlen gáz és puffadás enyhítésére. Úgy működik, hogy megköti a gázokat okozó melléktermékeket olyan ételekben, amelyek kényelmetlenséget okoznak. Az American Journal of Gastroenterology egyik tanulmánya megállapította, hogy az aktív szén megakadályozza a bélgázt egy tipikus gáztermelő étkezés után.

Az UCLA Health-ben publikált kutatások pedig azt jelzik, hogy ha a szenet szimetikonnal, a gázbuborékok szétbontására használt gyógyszerrel kombinálják, ez még hatékonyabb a gáz és a puffadás csökkentésében.

Néhány ember úgy találja, hogy a hasmenés elleni aktív szén is hatékony, különösen akkor, ha a hasmenést mérgező túlterhelés okozza.

enyhíti az alkoholos mérgezést

Bár az aktív szén nem adszorbeálja az alkoholt, segít gyorsan eltávolítani a szervezetből a mérgezéshez hozzájáruló egyéb méreganyagokat. Az alkohol tiszta formájában történő fogyasztása ritka; a mesterséges édesítőszereket és vegyszereket tartalmazó keverők gyakoriak. Az aktív szén a mérgezést úgy kezeli, hogy eltávolítja ezeket a toxinokat.

Ezenkívül, ha az aktív szenet az alkohollal egyidejűleg veszik be, egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ez jelentősen csökkentheti a vér alkoholkoncentrációját. A Princeton Egyetem Első segítői útmutató az alkoholról azt jelzi, hogy az alkohollal kapcsolatos bizonyos helyzetekben aktív szenet adnak be. Ide tartozik, ha az egyén eszméletlen vagy akut alkoholmérgezés jeleit mutatja .

megakadályozza a penészesedést

A legtöbb ember nem gondol a testében élő penészre, de igen. A mérgező penész depressziót, vese- és májelégtelenséget, csökkent agyműködést, szívbetegségeket, szemirritációt, fejfájást, hányást, károsodott immunrendszer-működést és súlyos légzési zavart okoz.

Az elárasztott otthonok, vagy akár azok is, amelyeknél az aljzat vagy a falak alatt kis szivárgások vannak, olyan környezetet teremthetnek, ahol a penész virágozhat. A rossz szellőzés hozzájárul a problémához, és a fürdőszobák, az alagsorok és a mosókonyhák különösen hajlamosak a penészesedésre.

Az aktív szén használata megkönnyítheti otthonában a penész túlnövekedését. Tanulmányok azt találták, hogy az aktív szén vagy szén hatékony kötőkapacitással rendelkezik, és képes jelentősen csökkenteni a penész felszívódását. A faszén szintén hatásos szernek bizonyult a penész 90 százalékának eltávolítására egy tesztelt oldatban.

Ügyeljen arra, hogy ügyeljen a penész kitettségének tüneteire, mint zihálás, kiütések, könnyező szemek, köhögés vagy fejfájás, különösen akkor, ha ezek nem kapcsolhatók össze más egészségügyi problémákkal. Ha észreveszi ezeket a jeleket, akkor otthonában meg kell vizsgálni a penész spóraszintjét, még akkor is, ha nem észlel látható penészt. Gyarapodhat a gipszkarton mögött, a padló alatt és a szellőzőcsatornákban, és előfordulhat, hogy észre sem veszi a magas szintet, amíg nem végez tesztet.

hasznos az ipari és háztartási vízszűrésben

Hatékonyan megfogja a vízben lévő szennyeződéseket, beleértve az oldószereket, a növényvédő szereket, az ipari hulladékokat és más vegyszereket, ezért az aktív szénszűrő rendszereket világszerte használják. Ezek a szűrőrendszerek azonban nem képesek megfogni a vírusokat, baktériumokat és keményvízi ásványi anyagokat.

Egy tanulmány szerint megjelent a Journal of the Canadian Dental Association , aktívszén szűrők (aktív szén), eltávolítja néhány fluorid. A fluor és a méregtelenítés elkerülése fontos a száj egészsége, az immunrendszer megfelelő működése, valamint az egészséges vese és máj szempontjából.

Az ivóvíz elengedhetetlen a jó egészséghez; a tipikus csapvíz azonban mérgező és vegyszerekkel, méreganyagokkal és fluoriddal terhelt. Célszerű aktívszén-szűrős ivóvíz-tisztító berendezéseket használni.

hatékony a toxinok sürgősségi eltávolításában

Az egyik leggyakoribb aktívszén-felhasználás a méreganyagok és vegyszerek eltávolítása lenyelés esetén. A legtöbb szerves vegyület, a peszticidek, a higany, a műtrágya és a fehérítő az aktív szén felületéhez kötődik, lehetővé téve a gyorsabb eliminációt, megakadályozva azok felszívódását a szervezetben.

Az aktív szén sok gyógyszeripari és vény nélkül kapható gyógyszer véletlenszerű vagy céltudatos túladagolása esetén antidotumként is alkalmazható. Hatékony aszpirin, ópium, kokain, morfin és acetaminofen túladagolására. A British Journal of Clinical Pharmacology folyóiratban megjelent kutatások szerint az egyre növekvő megfigyelési adatok azt mutatják, hogy az egyszeri dózisú aktív szén jelentősen csökkentheti a gyógyszer felszívódását az akutan mérgezett betegeknél.

Fontos, hogy a megfelelő mennyiséget a lehető leggyorsabban beadják - feltétlenül a bevételtől számított egy órán belül. Ezenkívül az aktív szén felhasználható ételmérgezés esetén, amikor hányinger és hasmenés jelentkezik.

Vészhelyzet esetén, amikor kábítószert, toxint vagy vegyi anyagot fogyasztottak, feltétlenül azonnal hívja a 911 telefonszámot. Ha kéznél van aktív szén, feltétlenül szóljon a kezelőnek, aki tanácsot adhat annak beadására az első válasz érkezése előtt. A bevitt gyógyszer mennyiségétől, a méreganyagoktól vagy a vegyi anyagoktól és a toxinok típusától függően több dózisra is szükség lehet. A kórházban az orvosok szükség esetén többet tudnak beadni.

Kockázat, mellékhatások és kölcsönhatások

aktivszen-vizszures.jpgBiztonságos az aktív szén fogyasztása vagy helyi használata? Az itt említett alkalmazások esetében általában biztonságosnak tekintik a legtöbb ember számára. Az International Journal of Science and Research folyóiratban megjelent kutatások szerint az aktív szén rövid távú használat esetén a legtöbb felnőtt számára biztonságos.

Aktivált szénadagolás

A megfelelő aktív szén adagolása a kezelt vagy javított állapottól függ. A Michigani Egyetem által felajánlott információk szerint mérgezés vagy kábítószer-túladagolás esetén az aktív szenet kezdetben 50–100 gramm adagokban adják be. Ezt általában 2–4 óránként széndózis követi, 12,5 gramm / óra dózisban. A gyermekek adagjai általában 10-25 gramm körül mozognak. Mivel minden eset különbözik, túladagolás vagy mérgezés esetén fontos, hogy forduljon a helyi mérgezési központhoz vagy a sürgősségi szolgálathoz.

A bélgáz megelőzésére vagy csökkentésére az adagok napi 500 és 1000 milligramm között mozognak. A koleszterinszint csökkentésére pedig napi 4–32 gramm aktív szén a leggyakoribb adag.

Lehetséges mellékhatások

Az aktív szén mellékhatásai lehetnek székrekedés és fekete széklet, vagy súlyos, de ritka esetekben a bélrendszer lelassulása vagy elzáródása, a tüdőbe való regurgitáció és kiszáradás. Mit tesz az aktív szén a gyomroddal? Megfelelő mennyiségben használva elősegíti az emésztőrendszer méregtelenítését, de a túl sok fogyasztás emésztőrendszerhez, például székrekedéshez vezethet.

Mielőtt kihasználná a sok aktív szén felhasználását, meg kell fontolnia, hogyan reagálhat a testében, különösen akkor, ha bizonyos betegségei vannak, például bélvérzés vagy elzáródás, lyukak a belekben, krónikus kiszáradás, lassú emésztés vagy nemrégiben végzett hasi műtét. .

Gyógyszerkölcsönhatások

Az aktív szén megzavarhatja a tápanyagok, vitaminok és egyéb kiegészítők felszívódását. Az is befolyásolhatja a vényköteles gyógyszereket, hogy csökkenti a szervezet által felszívódó gyógyszer mennyiségét, ami csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát.

Szólj hozzá

ajánló egészség ivóvíz gyógyászat

2023. júl 26.