A tápanyagok 5 alapvető csoportja

jegyzi: BDK
A tápanyagok 5 alapvető csoportja

tapanyagok-5-csoportja.jpg

Nincs olyan élelmiszer, amely pótolhatatlan és létfontosságú a táplálkozásban. A szervezetünk egészséges működéséhez szükséges összes tápanyagot többféle forrásból is be tudjuk szerezni.

Ha kiemeljük például a C-vitamint, akkor arról is elmondható, hogy hozzájuthatunk akár a káposztából, akár a narancsból, citromból, burgonyából.

Az egészséges táplálkozás kulcsa épp ezért a változatosság! A szükséges tápanyagokat 5 csoportra oszthatjuk, melyek a következők:

1.     Fehérjék, amelyek testünk építőanyagai

A szervezetünk szövetei életünk során folyamatosan lebomlanak, majd újraképződnek. A lebontott fehérjéket pedig pótolni szükséges.

Fehérjetartalmú ételek:

húsok, kenyér, borsó, bab, rizs, tejtermékek

2.     Szénhidrátok, a szervezetünk energiaforrásai

A cukrok, keményítők és cellulóz összefoglaló elnevezése a szénhidrátok. A cukorrépából nyerjük a szacharózt, amely minden édes ételünkben megtalálható. A keményítő glükóz formájában szívódik fel, a cellulóz pedig a normális bélműködéshez járul hozzá.

3.     Zsírok, az energiáért és az ízekért felelnek

Magukból az élelmiszerekből is származhat, vagy a főzési folyamat során is hozzáadhatjuk az ételünkhöz. A D, E, K, A vitaminok csak a zsírokban oldódnak fel, de fontosak azért is, mert a zsírok adnak ízt az ételeiknek, megkönnyítik a rágást és a nyelést.

4.     Vitaminok, amelyek létfontosságúak

Ugyan csak kis mennyiségben, de nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez, a szervezetünk hatékony működéséhez. 13 féle vitaminra van szükségünk.

5.     Ásványi anyagok

20 különböző ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek. A legfontosabbak a kalcium, vas, magnézium. Az ásványi anyagok az enzimek és a hormonok működését hangolják össze.

Ahhoz, hogy az itt felsoroltakból a szervezetünk mindent megkaphasson nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a változatos étrend. Persze a ló túlsó oldalára sem szabad átesnünk, mert az már könnyen elhízáshoz vezethet, ami további problémák gyökere lehet. Sokszor nem könnyű megálljt parancsolni a csábító, ínycsiklandozó ételeknek, de mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy ne vigyünk be több kalóriát a szervezetünkben, mint amire annak szüksége van.

A Sibutramine, phentermine és orlistat hatóanyagú fogyasztószerek használata például segíthet karban tartani bennünket, mivel megakadályozzák, hogy olyat is megegyünk, amire már nincs szükségünk. A Sibu-med Sibutramine 20mg fogyasztószer jótékony hatású az éhségérzet csökkentésében, a felgyorsított anyagcserében és a zsírégetésben.

Vigyázzunk az egészségünkre, mert abból mindenkinek csak egy van!

Szólj hozzá

ajánló egészség termék

2023. jan 14.