Milyen problémákat okozhat a koszos ágynemű?

jegyzi: BDK
Milyen problémákat okozhat a koszos ágynemű?
Milyen problémát okozhat a koszos fekhely? Cikkünkből megismerheted a higiéniai alapelveket, s a női- férfi- vagy gyermek ágynemű vásárlás szempontjait.

agynemű vásáréásMíg ruháinkat rendszerint egy napi viselés után kimossuk, az ágyneműt ennél ritkábban. Ez természetes, hiszen más típusú igénybevételnek van kitéve a két textília. Ugyanakkor komoly problémákat okozhat, ha túlságosan ritkán cseréljük az ágyneműhuzatot, vagy nem szellőztetjük ki a paplant és a párnát. Cikkünkben áttekintjük a negatív következményeket, s az egészséges fekhely titkát.

A koszos ágynemű következményei

Testünkről minden éjszaka elhalt hámsejtek, izzadtság, nyál, valamint számos kórokozó kerül fekhelyünkre. Testmelegünk pedig nagyszerű táptalaj a baktériumok, gombák és vírusok további szaporodásának. Amennyiben több hétig ugyanazt a huzatot használjuk, az alábbi következményekkel nézhetünk szembe:

  • fertőző betegségek (pl. influenza) gyorsabb terjedése a családban
  • egy sérülésen keresztül is súlyos fertőzést kaphatunk el
  • bőrproblémákat tapasztalunk
  • nem múló gombás fertőzések
  • megjelenik vagy súlyosbodik a poratka allergia

Változó, hogy ki milyen mértékben érzékeny ezekre. Előfordulhat, hogy évekig nem fordul elő negatív következmény, de mikor gyengébb az immunrendszerünk, rögtön előjönnek a problémák.

Hogyan legyen higiénikus a fekhely?

Egy kis odafigyeléssel elkerülhetők az említett esetek. Ha a lenti szabályokat betartjuk, minőségibb és egészségesebb pihenésre számíthatunk.

Bőrbarát anyagok

Kevesebb izzadás és kellemetlenség lép fel, ha bőrbarát, nem műszálas anyagokat választunk fekhelyünkhöz. Ezeket tisztítani is könnyebben lehet, s kevésbé kényesek. Akár gyermek-, női- vagy férfi ágyneműhuzat vásárlás előtt állunk, ezt a szempontot is vegyük figyelembe!

A huzat mosása

A legfontosabb a huzat és a lepedő cseréje és tisztítása, legalább hetente egyszer. Forró nyári időszakban hetente kétszer is javasolt ezt megtenni. Mivel 40 fokon még jól érzik magukat a kórokozók, érdemes 60 fokos mosásokat is beiktatni, ha bírja az anyag.

Szellőztetés

Amilyen gyakran csak lehet, tegyük ki szellőzni a paplant és a párnát! Így a poratkák számát is csökkentjük. Amennyiben lehetséges, mossuk ki őket a mosógépben is, néhány hetente.

Takarítás

A hálószoba takarítása is hozzájárul az egészséges alváshoz. Az ágy alól és a polcokról is távolítsuk el a port legalább hetente! Szellőztessünk gyakran, így csökkentjük a vírusok, gombák és baktériumok számát.

 

Összegezve: A koszos, nem megfelelően rendben tartott ágynemű nem nyújt megfelelő minőségű pihenést. Ami még rosszabb, számos problémát okozhat, például elősegíti a fertőzések és gombák terjedését. Cikkünkben néhány egyszerű tudnivalót olvashattunk az ágy higiéniáját illetően.

Szólj hozzá

ajánló termék webáruház

2021. aug 29.