Mit kell tudni a háztartási méretű kiserőművekről?

jegyzi: BDK
Mit kell tudni a háztartási méretű kiserőművekről?

háztartási kiserőmű napelem

Akik már beleásták magukat valamilyen szinten a napelemes rendszerekkel kapcsolatos témákban azok bizonyára már összetalálkoztak a HMKE, vagyis a háztartási méretű kiserőművek fogalmával. Azonban, hogy pontosan mit is takar, arra csak ritkán térnek ki részletesen. Ezt a hiányt pótlandó arra a kérdésre keressük a választ, hogy mit kell tudni a háztartási méretű kiserőművekről.

Mi az a háztartási méretű kiserőmű?

A háztartási méretű kiserőmű fogalma alá tartozik minden olyan villamosenergia-termelő berendezés, amely:

  • maximum 50 kVA erőművi névleges teljesítőképességgel rendelkezik
  • közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik,
  • erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét,

Tehát gyakorlatilag minden rendszer a HMKE alá tartozik, amellyel elektromos energiát állíthatunk elő magunk és/vagy a közhálózat számára.

Háztartási méretű kiserőmű típusai

A háztartási méretű kiserőművek terén két nagyobb csoportot különböztethetünk meg, melyek a hálózatra kapcsoltságban térnek el egymástól. Ez a két típus az alábbi:

  • hálózatra visszatápláló rendszer
  • szigetüzemű rendszer

Hálózatra tápláló (szigetüzemre alkalmatlan) termelő berendezés 

Ez a legelterjedtebb és egyben legegyszerűbb rendszer is. Fontos kiemelni azonban, hogy ez a berendezés nem képes üzemelni, ha a közcélú hálózaton megszakad az energiaszolgáltatás.

Ilyen termelő berendezés minden normál inverteres és a teljesítményszabályozásra alkalmatlan közvetlen váltakozó áramú rendszer is.

Szigetüzemű termelő berendezés

A szigetüzemű rendszerek ismérve, hogy függetlenek a közüzemű hálózattól, emiatt azonban drágábbak és összetettebbek is, hiszen számos energiatárolót kell beépíteni a rendszerbe.

Ezen rendszerek alkalmazása közcélú hálózati kapcsolattal rendelkező felhasználók esetén csak gyakori hálózati zavarok, illetve speciális (szünetmentes) táplálási igény esetén megtérülő, de ahol nincs jelen hálózat, ott ez a típus jelenthet megoldást az energiával való ellátásra.

Háztartási méretű kiserőművek fajtái

Háztartási méretű kiserőmű esetén több fajta megoldást közül is választhatunk. A legelterjedtebb minden tekintetben a napelemes termelő rendszerek, de a szél- és vízturbinás, valamint a motorhajtású rendszerek is rendelkezésre állnak.

Napelemes rendszerek

A napelemtáblák soros és párhuzamos kapcsolásával állítható elő az áramátalakító (inverter) szükséges bemeneti feszültsége. Az inverter a napelemek által szolgáltatott egyenáramú energiából a hálózati feszültségnek megfelelő nagyságú és frekvenciájú váltakozó áramú energiát állít elő. Az 1 kW teljesítményű napelemes rendszer által szolgáltatott villamos energia körülbelül 1000-1100 kWh/év.

Napjainkban a kristályos (ezen belül: mono- és polikristályos) napelemek használata jellemző, de amorf/vékonyrétegű rendszerekkel is találkozhatunk.

Szélturbinás rendszerek

Kisebb teljesítmények esetén általában inverteres, nagyobb teljesítmény esetén inverteres vagy közvetlen váltakozó áramú generátoros kitáplálással rendelkezik a szélturbinás termelő berendezés. A berendezés által szolgáltatott villamos energia az előzetes szélmérések alapján becsülhető. Ilyen rendszerekkel többnyire ipari felhasználásban találkothatunk.

Vízturbinás rendszerek

A berendezés kisebb teljesítmények esetén általában inverteres, nagyobb teljesítmény esetén közvetlen váltakozó áramú generátoros kitáplálással rendelkezik. A vízturbinás termelő berendezés által szolgáltatott villamos energia a vízhozamból és az esésmagasságból adódik össze, ezért a szezonális változásoknak jobban ki van téve ez a típusú rendszer. 

Motorhajtású rendszerek

A motorhajtású termelő rendszerek esetében által szolgáltatott villamos energia a hajtómotor teljesítményének 30-50%-a. Azonban ha a motorban képződő hőmennyiség is hasznosításra kerül (pl. fűtés, használati melegvíz előállítás) a teljes rendszer hatásfoka 90% feletti értéket is elérhet.

Összefoglalva:

Háztartási méretű kiserőműnek tehát sok mindent tekinthetünk nem csupán a napelemes rendszereket. Azonban kétségtelen, hogy a lakossági és az ipari szektorban is a napelemes megoldások a legnépszerűbbek, köszönhetően hosszú élettartamuknak és megbízható teljesítményüknek.

 


 * hirdetés *

ajanlo-blog.jpg

napelemes terasztető | háztartási cikkekinfrafűtés napelemekkel

Szólj hozzá

technika terasz

2020. júl 04.