Miért olyan népszerűek a Gustav Klimt ajándéktárgyak?

jegyzi: BDK
Miért olyan népszerűek a Gustav Klimt ajándéktárgyak?

gustav-klimt-ajandek-pohar.jpgGustav Klimt osztrák művész festményei már a maga korában is mesterműnek számítottak. Alkotásai lenyűgözik rajongóit, aprólékos, részletes kidolgozottságúak, és sajátos ábrázolása, egyéni meglátásai teszik műveit egyedivé.

Az osztrák szecessziós mozgalom vezéralakja volt. A szecesszió kivonulást, elkülönülést jelent, amely arra utal, hogy néhány művész társával egyetemben megunták az akkori kor kliséit, populista műveit, és valami újat akartak alkotni.

gustav-klimt.jpgKlimt 1862. július 14-én született Bécs egyik külvárosában. Apja aranyműves volt, mely meghatározta munkáit. Az úgynevezett aranykorszakban, mely az 1900-as évek elejétől kezdődött, előszeretettel használta az arany színt, és még valódi laparanyat is. De az arany művészetben való alkalmazhatóságát nemcsak édesapjától sajátította el, többször járt Olaszországban is, ahol a bizánci művészek nagy hatással voltak rá.

Jó érzéke volt ahhoz, hogyan nyűgözze le az embereket festményein keresztül. Az arany szín vonzza az embert, a luxus érzetét kelti, egy elérhetetlennek tűnő “drágakő”. Az aranykorszakban a nőket az arany szín vette körül a vásznon.

Az ebben az időben készült művei nagy részét a stilizált formák, a sík és térbeli felületek váltakozásának játéka jellemzi. Ekkor született meg két legismertebb alkotása A csók és az Adele Bloch-Bauer portréja. Előszeretettel ábrázolta a nőket, sajátos meglátásban, stílusában.

gustav-klimt-csok-falikep.jpg

Az általa megalkotott gyönyörű nőalakokat a tiszta elegancia és egyedi, a bizánci mozaikok stílusát idéző díszítőelemek jellemezték. Noha intim kapcsolatait mindig diszkréten kezelte és ügyelt hírnevének megőrzésére, ismert, hogy a mesternek nem kevesebb mint 14 illegitim gyermeke született, és a modellek többségével intim kapcsolatot tartott fenn.

Az egyik Adele Bloch-Bauer, a bécsi felső osztályba tartozó nő, akinek a férje bízta meg Klimtet egy portré megfestésével. Adele volt szinte az egyetlen, akit Klimt többször lefestett. A köztük fennálló kapcsolat pletykáit soha nem erősítették meg, ám Adele furcsán hasonló vonásokkal rendelkezik, mint I. Judith festménye, ami Klimt legerotikusabb festményének tekintenek.

Klimt ajándéktárgyak megszületése

Klimt nem képzőművészeti, hanem kereskedelmi beállítottságú iparművészeti iskolába járt. Talán ennek is köszönhető, hogy az akkoriban ritkaságnak számító szemlélet módja, mégpedig hogy saját marketingjével is foglalkozott. Engedélyezte műveinek reprodukcióját és különböző ajándéktárgyakon való megjelenítését.

Ez is vezetett ahhoz, hogy a Klimt termékek, ajándéktárgyak széles körben terjedtek. Jellemző, hogy művei nem egy az egyben kerülnek rá az ajándéktárgyakra, hanem inkább 1-1 részletet emelnek ki.

gustav-klimt-csok-pohar.jpg

 

pr-cikk-blog.jpg

termék ajánló blog |  biztonságos cikkmegjelentetés: pr marketing termékek

Szólj hozzá

blog ajánló ajándék képzőművészet

2020. máj 26.