Műanyag tartály, vegyi ivóvízkezelés

jegyzi: BDK
Műanyag tartály, vegyi ivóvízkezelés

Műanyag tartály gyártás, technológia

muanyag-tartaly-gyartasa.jpg  Az ipari műanyag tartályok alkalmazása iránti igény az ivóvízkezelésben is együtt járt a gyártási technológiák fejlesztésével és korszerűsítésével, így a legtöbb műanyagipari üzemben ma már a rotációs öntés eljárásával gyártják az iparitartály-típusok többségét. Az úgynevezett rotoformázás technikájának előnyei nyilvánvalóak a többi thermoplast eljárás előnyeivel szemben: a rotációs öntés során a kölcsönösen merőleges forgási tengelyek mentén történő mozgatás lehetővé teszi a folyékony műanyag egyenletes eloszlását az öntőfelület belső oldalán, így a zárt vagy nyitott edény falvastagsága egyenletes lesz még a hajlatokban is, a varratmentesség pedig emelt szintű ellenállóképességet biztosít a vegyszerekkel és a fizikai nyomással szemben, például a vegyszeres műanyag hordók rakodása esetében. Ennek köszönhetően a rotációs öntéssel gyártott iBC tartályok megbízhatóak, és az adott biztonságát tovább növeli az acélkeret, amely megvédi az ütésektől szállítás és rakodás közben, továbbá teherbíróvá teszi a tárolóeszközt. Az ipari műanyag tartályok gyártása Magyarországon kiemelt figyelmet kap környezetvédelmi szempontból is, hiszen az ivóvízre veszélyes anyagok és/vagy környezetkárosító folyadékok biztonságos tárolása és szállítása elsődleges szempont.

Kármentő ipari műanyag tálca

muanyag-karmento-talcak.jpgAz emberi egészségre és az élő környezetre nézve káros vegyi anyagok tárolásának biztonságát tovább növelheti az úgynevezett kármentő tálcák alkalmazása például az üzemanyagiparban. A műanyag gyűjtőtálcák funkciója abban áll, hogy hordók, tartályok, kannák alá helyezve összegyűjtik a feltöltés vagy lecsapolás során kifolyó anyagot, felfogják és tárolják a túlfolyás. Ezzel a kettős feladatot látnak el, egyrészt csökkentik az anyagveszteséget, másrészt megakadályozzák a kémiai anyagok, savak, lúgok, maró folyadékok és gyúlékony üzemanyagok környezetbe kerülését. Járulékos hasznuk, hogy az elcseppenő veszteséget nem kell fel takarítani, hiszen az az ipari műanyag tálca térfogatában gyűlik össze.

Részletek: Műanyag kármentő tálcák az iparban

Vegyszeres ivóvízkezelés

ivovizkezeles.jpgA lakossági ivóvízszolgáltatás biztosításában jelentős szerepet játszik a tisztítási és fertőtlenítési folyamat, az utóbbi eljárásnak nélkülözhetetlen eszközei műanyagtartályok, amelyekben például a klór-dioxid fertőtlenítőszert tárolják alkalmazás előtt. A vegyi ivóvíz-kezelésre az ülepítés és derítés után kerül sor a víztározókban. A klórmésszel való kezelés elavult, a vízfertőtlenítés sok helyen ma már az újgenerációs Twinoxide szerrel történik. Ezt por alakjában szállítják a helyszínre, majd ott 0,03%-os ClO2 oldatot készítenek belőle egy erre megfelelő műanyag tartályban. amely az adagoló tartály szerepét is eljátssza akkor, amikor a biocid hatású fertőtlenítő anyagot a nagy víztárolóba adagolják, ahol is az oxidálószer baktériummentessé, és ezzel emberi fogyasztásra alkalmassá teszi az ivóvizet. Elmondható, hogy

  • mind a műanyag adagoló tartályok gyártását,
  • mind a vegyszeres ivóvíz kezelést

szakszerűen végzik a HydroFlov Magyarország szakemberei.

Szólj hozzá

tech ajánló termék ivóvíz műanyag tartály

2020. feb 09.