Lakberendezési stílusok a télikertben

jegyzi: BDK
Lakberendezési stílusok a télikertben

Színek és stílusok érvényesítése a télikertben

 rusztikus télikert berendezesA télikert berendezése és a teraszbeépítés ugyanolyan gondos tervezést igényel, mint otthonunk többi enteriőrjének kialakítása. Budapesten a tervezéshez kérhetjük szakember segítségét, de akár önállóan is megbirkózhatunk a feladattal, főleg ha tisztában vagyunk vele, hogy mely stílusok állnak hozzánk közel és milyen anyagok, formák, színek között érezzük magunkat a legjobban

Otthonosság és kényelem

Szerencsére a télikert alaptulajdonságaihoz jól illik szinte valamennyi lakberendezési stílus. A kedvelt rusztikus és vintage enteriőrök otthonossá varázsolják a teret: kopottas, patinás bútorokkal, puha plédekkel és színes díszpárnákkal igazi meghitt kuckóvá válik a helyiség. 

skandinav-telikert

Ám annak sem kell kompromisszumot kötnie, aki a manapság uralkodónak számító skandináv lakberendezés híve. Az üvegezett felületeken át beáramló természetes fényben a jellegzetes fehér kényelmi bútorok még légiesebbnek hatnak, a visszafogott, gyakran monokróm északi színpalettához pedig kiválóan passzol a növények üde zöldje.

A kortalan elegancia kedvelői egy-két antik bútorral, míves dísztárggyal, különleges mintázatú szőnyeggel tehetik egyszerre bensőségessé és kifinomultan fényűzővé a télikertjüket.

urban-nomad-telikertek.jpgModern eklektika

A legújabb lakberendezési trend, a városi nomád (urban nomad) stílus megkülönböztetett figyelmet fordít a nemes, natúr anyagokra és a természetességre, ugyanakkor modern, városi életérzést sugall. A télikert kiváló terep ahhoz, hogy ízléses szintézisben egyesüljön az érzelemgazdag rusztikusság és a szikár, letisztult modern stílus. Az irányzat számára kiemelten fontos a kényelem, a megalkuvás nélküli minőség és a személyesség, ez az emberközpontú igényesség pedig kitűnően megvalósulhat egy gondosan kivitelezett, egyedi tervezésű télikertben. 

Télikertünk berendezése során a legizgalmasabb összhatást akkor érhetjük el, ha merjük keverni, kombinálni a stílusjegyeket. Jó arányérzék és kifinomult látásmód szükséges ahhoz, hogy a végeredmény harmonikus hatást keltsen, mégis érdemes kísérletezni, tervezni, mert ez által egyedi és szuggesztív teret hozhatunk létre. A vibráló színeket és a drámai kontrasztokat érdemes kerülni, ám ezeken túl szabadon szárnyalhat a fantáziánk.

modern-telikert-berendezese.jpg Modern térben is remekül mutathat például egy régi hintaszék, kopott kaspó vagy jól megválasztott egzotikus dísztárgy. A kiegészítőkkel jobb csínján bánni, hogy elkerüljük a kirakatszerű végeredményt. Jó ötlet viszont játszani a fénnyel, ha már pazar lehetőségünk adódott rá a télikertünkben: meg-megcsillanó üveg- vagy kristályfelületek, légies függesztékek sokszorozhatják a bezúduló természetes fényt.

Otthonunknak ez a kitüntetett pontja kiválóan alkalmas rá, hogy térbe állítsunk valamilyen dizájntárgyat, a karakteresebb darabok közül egyet mindenképp elbír a helyiség, legyen az szék, polc, lámpa vagy egy ovális üveg asztal.

eklektikus-berendezes.jpg

Ha még nem sikerült szert tenni emblematikus alkotásokra, akkor is személyessé és egyedivé tehetjük a télikertünket, például játékos kiegészítőkkel, nem szokványos növénytartókkal, függeszthető vagy saját készítésű kaspókkal. A textíliákban rejlő lehetőségeket is aknázzuk ki, hiszen általuk viszonylag olcsón adhatunk új, szezonális vagy az aktuális hangulatunkat kifejező karaktert a télikertünknek.

Színek és fények a teraszon

Ha közvetlen célunk nem a beépített terasz vagy télikert berendezése növények számára, akkor más szempontok is felmerülhet. Ezért végül essék szó a színekről is. A klasszikus télikertek kerülik a harsányságot, hiszen a lombok zöldje, a virágok változatossága elegendő színt visz a térbe. Leggyakrabban a földszínek, a visszafogott pasztell árnyalatok dominálnak, s nem lehet melléfogni az örök kedvenc fehérrel sem. A bátrabbak kísérletezhetnek az idei év színével, az ultraibolyával is, amely a Pantone szerint egyszerre gondolatgazdag, inspiráló és kozmikus. A télikert természetes és életteli árnyalatainak izgalmas komplementere lehet a lilába hajló kék, amely az éjszakai égbolt végtelenségét és titokzatosságát idézi meg. Az esti sötétség beállta után a nap fényét megfelelő színképű mesterséges világítással pótolhatjuk. Az Ufó-élmény garantált.

ultraibolya terasz beepítes

Mindezeken túl talán az a legfontosabb, hogy a télikertünk ne csupán az otthonunk dísze, értéknövelő eleme legyen, hanem élményt nyújtó, jól belakható, élvezhető színtere mindennapi életünknek.

A Világ Terasz Budapest ajánlata

A népiesen rusztikustól a nomád városin át a futurisztikus ufó-élményig. Színek és stílusok érvényesítése a télikert és a beépített terasz berendezése során. Korábban a témában: Mediterrán hangulatok > Terasz beépítés - télikertek Budapesten a növények téli elhelyezésére optimalizált honlapon.

Szólj hozzá

lakberendezés terasz belsőépítészet stílusok télikert

2018. jan 12.