Habkönnyű neurózis vagy pánikbetegség?

jegyzi: BDK
Habkönnyű neurózis vagy pánikbetegség?

A minap megnéztük Kern András remekül szórakoztató filmjét, a Sztracsatellát 1995-ből. A film arról szól... Na azt nagyon utálom, ha két mondatban összefoglalják nekem, hogy miről is! Akkor tehát én se. Viszont van szó a filmben egy neurotikus karmesterről, akinek egy jelenetben jól beolvas egy pszichiáter, habkönnyű neurózisnak nevezve nyavalyáját, amelyen egy jobb jellemmel úrrá lehetne, de mivel hitvány a jelleme így vagy nem is beteg, vagy ha az, az is marad minden pszichoterápiás kezelés ellenére. Kicsit fáradt, kicsit piálgat, kicsit nyafog, kicsit szeretne aludni, sírni - na, ennyi ez a habkönnyű neurózis, amelyből persze bárki mélyebbre is leküzdheti magát.

Pánikbetegség - ez a kifejezés mint a habkönnyű neurózis szinonimája jelenik meg a beszélgetésben... Nos, egy filmbéli orvosnak (Reviczky Gábor remek epizodistaként jeleníti meg Novák doktort) valószínűleg nem dolga árnyaltabb különbségeket tenni egyes betegségtípusuk között és hatásos, ha elsüti egy divatbetegség nevét anélkül, hogy annak kognitív jellegéről szólna. Én most véletlenül képben vagyok, ezért elmondanám a nemrégiben tanult okosságokat, például hogy a pánikrohamokkal fenyegető szorongás oktatóvideókkal is gyógyítható... De előbb inkább jöjjön a film egyik legemlékezetesebb  jelenete. Kern András a Beethoven-hegedűverseny próbájának a szünetében elénekli, hogy mi történt Lellén: Ez történt:

A film teljes egészében is megtekinthető itt, aki nem látta, ajánlom! (Lévén ez egy ajánló blog)

És akkor nézzük, mi a helyzet a pánikbetegséggel és a szorongó pszichével. 

Mi a pánikbetegség oka? - Kezelés, öngyógyítás

Nos. A modern, kognitív pszichológia megalapozott felfogása szerint a pánikbetegség egyfajta tanult viselkedészavar, amely voltaképp egy zavaró, ijesztő külső körülmény és egy kellemetlen tudattartam téves összekapcsolódásának a rögzülése (megtanulása). A külső körülmény valamely tévesen veszélyesnek, fenyegetőnek gondolt helyzet, hely, történés, tárgy... a belső tudattartam pedig szorongás, félelem a pánik kiváltására alkalmasnak feltételezett helyzettől. Pánikbetegnek az tekinthető, akire rendszeresen tör rá látszólag teljesen indokolatlanul ún. pánikroham, amelynek tüneteiről az alábbi linkeken lehívható oldalakról pontosan tájékozódhat az érdeklődő. Mint ahogy arról is, hogyan gyógyítható gyógyszeres kezelés nélkül a pánikbetegség és egyik súlyosabb válfaja, az agorafóbia.

Ajánlott film: Sztracsatella. Magyar filmszatíra, 1995
Rendező: Kern András, forgatókönyv: Kern András, Pataki Éva, Vészits Andrea, zeneszerző: Presser Gábor, operatőr: Ragályi Elemér. Szereplők: Kern András (Galló Tamás), Eszenyi Enikő (Dr. Lantos Andrea), Udvaros Dorottya (Ildikó), Reviczky Gábor (Novák doktor), Tábori Nóra (mama), Benkő Gyula (Pál János karmester).

Szólj hozzá

ajánló film egészség pszichológia zongora pánikbetegség

2014. aug 11.