2011. sze 12.

A „honosulás” blöffje. Külhoni magyarok állampolgársága

jegyzi: BDK
A „honosulás” blöffje. Külhoni magyarok állampolgársága

Magyar-e vagy?... A laptop kijelzője belesápad. A notebook billentyűzetén összezavarodnak a karakterek. Budapest felől még soha ennyi hazugság nem sugárzott a Kárpát-medence magyarságára. Pszichoszomatikus sugárfertőzést kapok nap mint nap, Nem találok szavat. Nem találom a betűket.

Tagjai-e a nemzetnek a külhoni magyarok? Persze. Kulturális, történelmi érelemben, érzelmileg. És közjogi értelemben? - A kérdés évek óta feszíti a magyar közvéleményt. Pattanásig. Rosszindulatú, gennyes pattanásig. Mit is ír, hogy is írja Barak László?

A nemzethez tartozás egyáltalán nem közjogi fogalom és viszony.

Önsorsrontó tévedés, rosszabb esetben képmutató blöff olyasmit állítani, hogy a magyar állampolgárság megszerzésével közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává” válik az ember. Ilyen alapon ugyanis közjogi értelemben minden egyes szlovák állampolgár a szlovák nemzet tagja... Bizony azok a szlovákiai magyarok is, akik azt hirdetik, a magyar állampolgárság megszerzésével közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává lehet válni! 

Ha az állampolgársági problémakörről lehántjuk a nemzeti pátoszt, kiiktatjuk belőle a politikai marketing lózungjait, egyértelművé válik, hogy az állampolgárság intézménye nem több, sem pedig kevesebb, mint egy konkrét államalakulathoz kapcsoló közjogi kötelék. >>tovább Barak László cikkéhez

_________________________

Számítástechnika - Magyar számítógépes programok

Legjobb laptop szerviz.eu Bpmagyar nyelvű laptop billentyűzet

Szólj hozzá

politika laptop magyarság nemzetpolitika