2010. nov 15.

Az internet javítja életünk minőségét

jegyzi: BDK
Az internet javítja életünk minőségét
Internet - irodalom - digitális szöveg - írás - web - honlap - online laptop

Íróasztalához lépett, és az alsó fiókok egyikéből elővett egy extraméretű tömött borítékot. Párat simított rajta, mintha poros lenne, majd felém nyújtotta, de úgy, hogy ültömben ne érjem el, fel kelljen állnom érte. A húgod fontosabb küldeményei, mondta nagyon tagoltan.

Ezen elcsodálkoztam. A gesztuson is, hogy átadja a láthatóan féltve őrizgetett iratokat, de még inkább azon, hogy eszerint ők ketten állandó kapcsolatban állnak, míg én azóta, mióta anyánk temetése után visszautazott, talán ha két-három kurta levelet és fél tucatnyi képeslapot kaptam a húgomtól. Hogy-hogy nincs az intézetetekben internet, hányta a szememre, én már elszoktam a borítékcímzéstől, bélyegragasztásról, játszotta a fölényest, ha levelezni akarsz velem, találj e-mailezési lehetőséget. Hiába szabadkoztam s mondtam némi élccel, amit ő pontosan olyan jól tudott, mint én, hogy ez itt nem Torontó, hanem a civilizációs vívmányok terén jócskán elmaradt, bár feltörekvő ország városkája, ahol még a számítógép és pláne laptop is nagy újdonságnak számít – ő csak kötötte az ebet a karóhoz, és makacsul nem írt nekem. Ha nem, hát nem; én is csak hébe-hóba jelentkeztem, ha nagyon hiányoztunk egymásnak, ott volt a méregdrága telefon, kurta beszélgetéseink azonban csak arra voltak elegendőek, hogy megnyugtassuk egymást: jól vagyunk, minden rendben, szép az idő, esik az eső, kemény a tél, hűvös az ősz, késik a tavasz, megy a munka, megy a tanulás, készül a dolgozat, a beszámoló, sikerült a pályázat.

Ám láthatólag apánkkal másfajta kapcsolatot alakított ki. Azonnal bele is nyúltam a hatalmas borítékba, hogy kiemeljek belőle néhány kisebbet – lám, mégsem derogált neki megcímezni, felbélyegezni őket –, de apám leintett: majd otthon, ha több időm lesz és nyugodtan végigolvashatok mindent; ő pedig újra sétálni kezdett könyveinek hosszú sora előtt, körme hegyét húzta a gerinceken, majd, mintha csak találomra tenné, egy-egy kötetet lekapott és vetetlen ágyamra dobta. És közben, minden bevezető nélkül, előadta aznapra szánt bölcselmeit. Így hangzott.

A közhiedelemmel ellentétben az internet gazdagítja közösségi életet, nem pedig a hiányos szociális készségekkel rendelkezőknek szolgál menedékül, ez derül ki müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb tanulmányából.

A felmérés eredménye egyértelműen szoros és korrelációt mutat ki a rendelkezésre álló internetes kapcsolat, illetve a lakosok közösségi aktivitása között. A szélessávú internetes kapcsolat fokozza az emberek közösségi aktivitását, növeli részvételüket különféle helyi klubokban, szakmai szervezetekben, közösségi jótékonysági munkákban, növeli politikai aktvitásukat és részvételüket helyi civil szervezetek tevékenységében. A szélessávú internet kapcsolattal rendelkező személyeknek több közeli barátjuk van, gyakrabban járnak színházba, operába, kiállításra, étterembe, diszkóba, bárokba vagy sporteseményekre.

„A vizsgált szempontok egyikében sem észleltünk negatív összefüggést az internet kapcsolat és az aktivitás között" - mondta Stefan Bauernschuster, az ifo közgazdásza. A tanulmány eredménye egyértelműen rácáfol arra az általánosan elterjedt nézetre, hogy az új média- és technológiai lehetőségek negatív hatással vannak az emberek szociális aktivitására. Robert Putnam, a Harward Egyetem professzora például Bowling Alone című könyvében az új médiát teszi felelőssé az emberek közösségi kapcsolatainak, ismerőseik és barátaik számának, illetve általában is közösségi aktivitásuk csökkenéséért.

A mostani az első olyan tanulmány, amely egyértelműen pozitív kapcsolatot mutat ki az internet terjedése és az emberek közösségi aktivitásának fokozódása között. Ahelyett, hogy a gyakori személyes érintkezések lehetőségét hordozó tevékenységeket helyettesítené, éppen ellenkezőleg, fokozza a közösségi elkötelezettséget és növeli a szociális kapcsolatok számát.

A közösségi kapcsolatok terén az internet tájékoztató funkciója került előtérbe, mivel gazdag információs anyagot tár az érdeklődők elé a közösségi eseményekről és a közösségi tevékenységekben való részvételi lehetőségekről, illetve megkönnyíti az érdeklődők közötti online kommunikációt.

„Az internet összeköti az embereket és segíti őket közösségi és politikai aktivitásuk növelésében" - állapítja meg Oliver Falck, a tanulmány elkészítésében részt vevő kutató.

Az intézet "Socioeconomic Panel" kutató csoportja egy előre nem látható technológiai fejlemény által keletkezett kontrol csoportra alapozva tudta elvégezni a vizsgálatot. Az egykori Kelet-Németország egyes területein az ún. OPAL technológiával fejlesztették ki a vezetékes telefon hálózatot, amit annak idején a "legmodernebb" telefon technológiának kiáltottak ki. Az csak az internet tömeges elterjedését követően derült ki, hogy a hálózat alkalmatlan a DSL szélessávú internet technológia támogatására. Ennek köszönhetően személyes preferenciáktól és döntésektől független, "steril" kontrol csoportok jöttek létre a DSL szélessávú internet szolgáltatás által le nem fedhető, de a lefedett területekkel azonos szociális összetételű területeken.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) több mint 18 ezer ember bevonásával végezte el felmérését, mely szerint az internet javítja életünk minőségét.

Szólj hozzá

internet laptop irodalom boríték-címzés