2014. sze 12.

Szorongás - Pánik - Agoraphobia

jegyzi: BDK
Szorongás - Pánik - Agoraphobia
panikbetegseg - agoraphobiaspontán pánik - pánikreakció - kognitív pánik | agorafóbia és pánikbetegség tünetei, kezelése

A Brit Egészségügyi Intézet megalapozott és klinikai eredményekkel alátámasztott szakmai véleménye szerint:

A kognitív viselkedésterápia az egyik leghatékonyabbnak tartott módszer a pánikbetegség kezelésére. Ez olyan pszichoterápiás eljárás, amelynek során a páciens hetente találkozik pszichológusával és az ülések - valójában inkább oktató tréningek - során foglalkoznak a félelmet keltő gondolatokkal, amelyeket az oktató terapeuta segít reálisabb és kiegyensúlyozottabb gondolatokra cserélni, valamint segít a viselkedés átalakításában és ezen átalakított módozatok megőrzésében.

De voltaképp mi is a pánik, mi a pánikbetegség? Egy budapesti virtuális pánikrendelő munkatársainak véleménye szerint:

Kétféle agyi folyamatot különböztetünk meg: az egyik az automatikus, a másik a kontrollált. Van egy rakoncátlan elefántunk, amely szabadon bóklászik, amerre az ösztönei és érzelmei viszik, mi meg itt ülünk a hátán és próbálunk valami értelmet és tudatosságot csempészni ebbe a fura helyzetbe.  Ráadásul a szegény elefánt valamitől nagyon megijedt, és most minden olyan helyzetben, ami arra az ijesztő dologra emlékezteti, menekülni akar…

A belső konfliktus (ösztönös menekülési vágy, miközben racionálisan tudom, hogy nem vagyok veszélyben) teljesen normális agyi működés mellett alakul ki. Éppen ezért a pánikbetegség voltaképp nem betegség, abban az értelemben legalábbis, hogy nem kóros elváltozások miatt jön létre.  Nem arról van szó, hogy a pánikbetegnek a lelke vagy az agya beteg volna, hanem agyunk különböző részei között keletkezik ellentmondás.

A pánikbetegség során ez a teljesen normális működés kellemetlen tünetek kíséretében, páni félelemben jelentkezik.

A szorongásos viselkedészavar egy súlyosabb esete az agorafóbia. Az ebben szenvedőt már nem csupán a pánikhelyzetekben fogja el a szorító félelem, hanem már azt jóval megelőzőleg: voltaképp nem magától a helyzettől fél, hanem a saját félelmétől: attól retteg, hogy rettegni fog, ezért kerülni igyekszik minden veszélyesnek vélt szituációt, mígnem mozgástere kórósan beszűkül és depresszió is fenyegetni kezdi.

Szorongás - Pánik - Agorafobia - panikpetegseg - agoraphobia

Félelmi roham esetén a hiperventilláció segíthet

Ez a webhely Google-szempontú optimalizáció alatt áll és a jelen körülmények között a weboldal célja: a keresőmotorok által relevánsnak ítélhető linkeket küldeni támogatott honlapokra azzal a céllal, hogy azok egyes kulcsszavakkal a google keresés első helyre kerülést tartósan teljesíteni tudják csoportos sms küldés mllett.

Szólj hozzá

szerver pszichológia panikbetegség