2016. jan 09.

Az első számítógépes programozó

írta: BDK
Az első számítógépes programozó
ada_lovelace_programozas.jpgAda Lovelace - Az első számítógép-programozó

A nagy romantikus költő, Byron egyetlen törvényes gyermekét, Augusta Ada Byront, Lovelace grófnőjét, akit Ada Lovelace néven írta be magát a tudománytörténetbe, az első számítógépes program megalkotzójaként tiszteli a kockafejűek társadalma. Ada Lovelace (London, Anglia 1815. december 10. – Marylebone, London, Anglia 1852. november 27.) angol matematikus és írónő a Wikipédia szerint is főként arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz (Difference Engine). Ugyanakkor a Wiki azt is leszögezi, hogy bár az első számítógép-programozónak tekinthető, ám „hozzájárulásának mértéke vitatott".

Erről, az első mechanikus számítógép tervezéséről és 200 évvel későbbi rekonstrukciójáról, továbbá sok egyéb tudománytörténeti körülményről szól az Indie Crawford-blog legújabb cikke. Forrón ajánlom, katt:

A képen: Alfred Edward Chalon festménye: Ada Lovelace

Az hogy a gép csupán a tervezőasztalon létezett, nem akadályozta ... meg Ada Lovelace-t abban, hogy hozzá való programokat gyártson. Ada még tizenévesen, matematikai tanulmányai miatt került kapcsolatba Babbage-el. Néhány évvel később 1842-ben egy olasz matematikus-mérnök, valmint későbbi olasz miniszterelnök, Luigi Federico Menabrea írt egy francia nyelvű leírást a szerkezetről, melyet egy évre rá Ada angolra fordított, és jegyzetekkel látott el. Ezek között a jegyzetek között található meg annak a vélhetően korábban keletkezett programnak a leírása, amit a legelső számítógépes programként tartunk ma számon. A kód úgynevezett Bernoulli-számok generálására hivatott, és kabalaként virtuálisan ott lóg minden mai programozó szobájának a falán.

___________

Más ajánlat: Technikai háttér tömeges sms-küldéshez (#)

Szólj hozzá

tech it kult tudomány sms küldés