Istenkirály Radics Béla

jegyzi: BDK
Istenkirály Radics Béla
A legendás és zseniális gitáros, Radics Béla (Atlantis, Sakk-Matt, Tűzkerék, Taurus stb) fergeteges szólója 1978-ból

Természetesen nem azért istenkirály, mert a nyelvével és fogával is tudott gitározni... És még csak nem is azért, mert Magyarországon elsőként játszott Jimi Hendrix- és Cream-számokat, de még csak nem is azért, mert hallatlan népszerűsége ellenére (vagy épp azért?) nem kerülhetett be az 1960-as, 70-es évek hivatalosan is elismert muzsikusai közé. Mi több, még saját együtteseiből is folyton kiszorították... - Hanem akkor miért istenkirály? Hát csupáncsak abból a mellékesnek nem mondható körülményből kifolyólag, hogy úgy gitározott, ahogy alább hallható. Felteszem a kérdést: mikor és hol hallható ehhez hasonló nyers erő és fergeteges virtuozitás bárki más magyar gitárostól az elmúlt 40 évben?

Átütő erővel, magas technikai tudással tépni a húrokat egy dolog - ilyen meggyőzően kevesen tudták. Kifinomultan, intellektuálisan improvizatívnak lenni egy másik dolog - ezt se könnyű utána csinálni. De egyszerre hozni a kettőt és ilyen brutális muzikalitást produkálni - na erre csak a legnagyobbak képesek.

A felvételt közreadó közleménye szerint "A legendás Radics-Póka-Döme felállású Tűzkerék 1978-ban. Érdekesség, hogy Egon néha a Kopaszkutya dallamát játssza, ami hivatalosan ekkor még nem létezett".

Ha már Kopaszkutya, elvasd ezt is:

Szólj hozzá

zene rock blues

2014. aug 28.