Evolúció vs. intelligens tervezettség

jegyzi: BDK
Evolúció vs. intelligens tervezettség

A majomper óta nem sokat változott a kreacionisták érvrendszere

Forrás: AFPLassan száz éve küzdenek az kreacionizmus hívei az Egyesült Államokban, hogy ugyanolyan súllyal tanítsák a teremtéselméletet az iskolában, mint a tudományosan elfogadott evolúciót. Az amerikai biológiatanárok zöme ma már csak érintőlegesen tanítja az evolúciót, miközben a kreacionisták az intelligens tervezettség zászlaja alatt próbálnak visszaszivárogni a közoktatásba. Érvrendszerük gyenge pontjait Varga Máté biológus, a Critical Biomass blog szerkesztője, az evolúciós elmélet egyik hazai népszerűsítője mutatja be.

Az évente megrendezett Super Bowl és a négyévente lezajló elnökválasztás mellett az amerikai közélet egyik menetrendszerűen bekövetkező eseménye a kreacionizmus és a tudományos oktatás szorgalmazói közti összecsapás. Erre általában egy-egy iskolai körzet bizottságában kerül sor, de a vita esetenként valamelyik szövetségi állam tárgyalótermében folytatódik, többnyire a kreacionista tananyag szorgalmazóinak vereségével.

Az 1925-ös tenessee-i Scopes- vagy majomper nyitotta a jogi torzsalkodások sorozatát, amikor John Scopes középiskolai tanárt az evolúció tanítását szigorúan tiltó Butler-törvény megszegésével vádolták. Ugyan a tárgyalás során - amelyet Jerome Lawrence és Robert Edwin Lee is megörökített Aki szelet vet  (Inherit the wind) című drámájában - Scopest bűnösnek találták, a vád győzelme azonban pürrhoszinak bizonyult, a perről született beszámolók inkább elfordították a közvéleményt a >>tovább

Szólj hozzá

tudomány

2011. aug 16.